Youtube topp 10 – del 1

Youtube har blivit ett av de vanligaste sätten att ta del av musik. Många artister producerar videor direkt för denna sajt, eftersom den har så stort genomslag.

TV-kanaler som MTV har knappt något genomslag alls idag när det kommer till musikvideor. Det är Youtube och andra videosajter som gäller. Även om dessa sajter också kan påverka den politiska utvecklingen, med avslöjande videor där makthavare gör bort sig eller soldater skjuter mot civila, så är det än så länge inom musik som Youtube har störst betydelse. Faktum är att många framför allt lyssnar på musik på Youtube, och inte Spotify eller liknande renodlade musiktjänster.

Men för att en video ska bli riktigt stor på Youtube räcker det inte med en bra låt. Det krävs också en video som engagerar eller väcker intresse. Den digitala tekniken har gjort det lättare och billigare att filma, och inte minst att klippa filmen. Det betyder dock inte att skivbolagen lägger mindre pengar än förut på videoinspelningar. En stor budget är mer regel än undantag för de största artisterna.

På Gaffa.se hittar vi en lista över de tio musikvideor som har flest visningar på Youtube. Den bjuder kanske inte på några större överraskningar, men vad som är intressant är i vilken ordning videorna kommer. Ettan torde nog inte komma som någon överraskning för någon. Men vi börjar nedifrån:

10. Miley Cyrus – Wrecking Ball

F.d. barnstjärnan Miley Cyrus gjorde skandal genom att twerka på MTV Video Music Awards, och följde upp framträdandet med denna video, regisserad av Terry Richardson, en man som precis som Miley Cyrus gillar att provocera genom att anspela på sex.

9. PSY – Gentleman

Utan att avslöja för mycket kan vi säga att en annan video, med samma artist, återfinns högre upp på listan. Park Jae-sang, mer känd som PSY, följde upp succén med en låt, och en video, som inte nådde upp till samma nivå som föregångaren. Kan det rent av vara så att många tittade på den för att se om den var lika bra som den där andra videon?

8. Shakira – Waka Waka (This time for Africa)

Nummer åtta på listan är det enda sydamerikanska inslaget, och det enda afrikanska (men då ska man ha en ganska vid definition av ”afrikansk”). Det rör sig om Shakira Isabel Mebarak Ripolls officiella låt till fotbolls-VM 2010, som gick av stapeln i Sydafrika.

7. Jennifer Lopez ft. Pitbull – On the Floor

Låten som på sätt och vis blev en comeback för J.Lo producerades av svensk-marockanske RedOne och amerikanen Thaddis “Kuk” (sic!) Harrell. När videon spelades in fick stjärnans fans rösta om hur den skulle sluta – ett smart sätt för att vara säker på att videon skulle få många visningar på Youtube.

6. Katy Perry – Roar

Precis som PSY har Katy Perry mer än en video på den här listan. Videon laddades upp på Youtube 5 september 2013, men har redan hunnit få mer än 800 miljoner visningar. Bra jobbat!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.