Beyoncé gör politiskt framträdande

Artisternas makt blir tydlig när de väljer att göra en låt eller ett uppträdande politisk. Beyoncé gjorde det på Super Bowl, Silvana Imam gör det återkommande. Vad betyder det för samhället? Och hur kommer mode in i bilden?

Queen B – Beyoncé Knowles – uppträdde i februari på Superbowl och skapade rubriker som 1832776-american-football-ballfokuserade på allt annat än själva artisteriet. Beyonce, som tidigare gjort poltiska utspel i sin musik, uppträdde med sin nya låt Formation och uppmuntrar i låten sina dansare att “now let’s get in formation”. Inga konstigheter i det egentligen men med en låt som hyllar det afro-amerikanska och lyfter problematiken med polis-skjutningar mot svarta, är någonting som USA har svårt att hantera. Det som verkligen fick kritikerna att rasa, var det faktum att Beyonces dansare var klädda i samma outfits som The Black Panters på 70-talet samtidigt som de lyfte högernäven och bildade ett X. Budskapet var tydligt. Om anledningen till Beyonces uppträdande faktiskt är att lyfta den svarta problematiken som fortfarande genomsyrar i USA eller om det var för att följa trenden att blanda in musik med politik kvarstår att se, men mest troligt kunde Beyonce göra en minst sagt lika uppskattad show utan att “välja sida”.

Politiska artister i Sverige

Även i Sverige blir det allt mer vanligt med artister som tar plats på scen för att lyfta ett problem i beysamhället. En av de som verkligen gör politisk musik och tack vare det gått långt är Silvana Imam, hon vann dessutom en Grammis för årets artist. Silvana har även påverkat andra i Sverige att arbeta mer politiskt med sin kreativitet, som exempelvis modevärlden som nu mer fokuserar på militärkläder. Detta är intressant eftersom precis som att det nu är trendigt med hållbart mode, där du ska återvinna snarare än att köpa nytt – är det nu trendigt med en mer militär-stil, precis som det var på 90-talet när det var oroligt i riksdag och regering. Modet speglas i hur vårt samhälle mår. Nu när det är oroligt klär man sig för strid med till exempel ett par snygga militärbyxor; man säger vad man tycker med ett tryck på sin T-shirt och man vågar sticka ut. Det är som Bella Stenberg skriver om Von Busch och Herngrens bok Mode & Motstånd:

Vad är makt och motstånd? Vad är modets makt? Bör vi göra motstånd mot det? Kan modet vara motstånd? Kan civil olydnad lära från mode och tvärtom? Von Busch och Herngren är fulla av frågor, men att de sällan har raka svar skapar en bok att gå i diskussion med.

Kultur och underhållning har en möjlighet likt ingenting annat att påverka hur det ser ut i världen. Att artister som Beyonce och Silvana Imam gör ett tydligt avståndstagande och uppmanar till att fler ska uppmärksamma problemen gör att folk plötsligt intresserar sig – vilket i sig visar sig i det mode man väljer. Och i en tid då Donald Trump är på väg att bli president och Sverigedemokraterna redan sitter i Riksdagen är det viktigt att folket öppnar ögonen och intresserar sig för det politiska, även om de egentligen gör det för att de är påverkade av kulturen. Tids nog kommer de även vilja förändra och förbättra.